Lisas…

Idag är det Måndag.

by on Sep.26, 2011, under Uncategorized

Ja jag vet att man inte ska skriva veckodagar med stor bokstav, men jag gör det.

En ytlig bekant kallar sig bra på klippa hår och hon gick 3årig frisörgymnasieutbildning. De senaste 3 åren jag kännt henne har hon haft mer eller mindre helt naturlig hårfärg, färgat nån enstaka gång och snackat om att hon ska bli blond en vacker dag!

Sist jag träffade henne hade hon försökt dölja sitt misslyckade bleknings (pippigul) försök med att lägga i mörkbruna slingor. Hon har pratat om ”skitrand”, kallat utväxten så när man har blekt hår men nu hade hon ju hela håret i en lagom gul-brunbajsig färg, snyggt!! Not.

Såg på FB för några dagar sen att hon bett sin mamma klippt henne och så har hon färgat det rött! Varför då? Gcik det inte att lyckas med blekningen? Hon fick tips av mig, men de sket blankt hon i, och va gjorde hon alla år i skolan kan man fråga sig?

2008 blev jag närmare bekant med en tjej från min paralellklass i gymnasiet, hästhållning för att hon flyttat ut till samma by jag bodde då. Klart hon skulle hjälpa mig rida in min häst! Och jag visste ju att hon hade utbildning men inte att hon var korkad så efter ha sett min häst piskas (”piska fram framåtbjudningen”) och bli mer å mer skrämd (”stora hästar (nordsvensk) behöver hårda tag”) och så pratade hon om att lära min häst NH. Va för skit är NH tänkte jag och hon demostrerade med sin häst som hon haft sen den var 3 år (som inte gick att binda upp, klippa, hoppa med eller lasta (verkade som hon bara hade hästen, såg henne aldrig rida den)).

Hon släpper sin häst lös i ridhuset och förklarar att när den lärt sig NH så viker den aldrig från din sida (och häste följde henne som en hund) och det var ju häftigt tyckte jag och undrade om jag å Tindra nånsin skulle få den kontakten, jag har bara uppfostrat henne själv, sen hon var 3 dagar gammal och med enkelt sunt förnuft.

Jag har ingen ridbana eller ridhus hemma så en kväll tog jag chansen och gick in med Tindra därinne. Tänkte messt att hon skulle få se ridhuset ihopm med mig och utan hårda ord och pisk, inte bra om hon får negativ syn på ridhuset.

Jag släppte henne och gick bort till ett ställe jag ville kika närmare på, och blev paff när jag hade Tindra hack i häl!! Tindra verkade lite osäker och tittade runt i det stora ridhuset men lämnade aldrig min sida! Jag sprang, hon sprang, jag tvärstannade, hon tvärstannade och jag vände tvärt och hon likaså. Vem hade lärt min häst detta? Människan hade bara löslongerat henne hitills!!!! Idag är jag lite mer klok, NH står för Natural Horsemenchip, enkelt översatt till naturlig hästhållning. Man bygger upp en ledarroll och hästen känner sig trygg med dig, den vill inte lämna din sida för du är ledaren i flocken! Detta är inget man lär en häst!!! Detta kan dom, naturlig instinkt, flockdjur, dom tyr sig till en trygg ledare, och visar vi att vi är den ledaren genom att lära oss hur hästen fungerar, så får hästen ett bra förtroende till oss!

Tindra kom snart hem och hon är min ögonsten, men efter en oberäknad fölning pga av livat i hagen och sällskap av grannens shettishingst har mitt arbete med henne stått stilla, sålde hennes föl i våras men hoppas kunna komma igång när det lugnar ner sig och jag mår lite bättre. Hon är väldigt kelsjuk nu Tindra, jag tror hon känner att jag är låg och likaså Dockan, Tindras sällskap. Hon kommer fram och vill gosa, fast hon är uppväxt med hård hand och var riktigt huvudskygg när jag lånade hem henne.

En 3 årig gymnasieutbildning behöver inte betyda ett skvatt för vissa tydligen. En annan bekant gick 3 år på fordon ändå såg han bara en rak 4 under motorhuven i min ford scorpio V6a…

Imorronbitti kommer sotarn, hur ska jag orka upp före kl 7? Och måste stänga av pannan innan jag lägger mig. Jag har tokat till det rejält med håret, får se om jag e nöjd imorron, nu e jag ganska så trött =)


Leave a Reply

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Blogroll

A few highly recommended websites...