Lisas…

Verkade en häst idag.

by on Okt.04, 2011, under Uncategorized

Jättebra gjort, men skulle blivit gjort för länge sen, halva hoven på henne, shettis, fick jag ta bort, så nu blir hon nog lite öm, men det ger sig nog, hon går som sällskap =)
Orkade bara verka i fram, får se om jag tar bak imorron, dom har verkligen blivit på tok för långa nu! Dock hade hon ingen inflammation i hovarna längre, trots återkommande fång! Dom såg riktigt friska ut när jag tagit bort ”dött material” =)
Det sorliga är att ena shettisen inte alls blir bra från fånget, hon är idag blockhalt på båda fram och avlivning är på g, suck, så jävla svårt men under dom här månaderna har hon bara blivit sämre.

Fång, väldigt skumt, rysk roulett? Vem får det, vem får det inte, vem blir bra och vilken blir inte bra från det….
Ovanstående shettisars mamma har vi ägt i 22 år och hon måste varit runt 10 år när vi fick henne (avblekbar skimmel men redan då helt vit). Men hon är runt en 30 år och aldrig haft en fånkänning ens, medan döttrarna fått det kroniskt, en vid 2 års ålder och en vid 10 års ålder.

För 18 år sen började jag mitt stora hov-intresse och att verka shettisarna vi ägde då, själv. Läst mycket böcker, tappskokompenens och lyssnat på farsans erfarenhet samt studerat hovslagaren i minsta detalj.
Det ända jag nog aldrig kommer förstå mig på är fång, hur en matförgiftning, reaktion i magen leda till inflammation i hovarna? Verkar som forskningen står stilla där, synd! Alla fånghästar får idag mer eller mindre dödsdom på sig! Varför kan man inte forska i ämnet så att fler älskade hästar får leva istället, så att man kommer fram till botemedel?

Det ända en veterinär idag gör är att medicinera med starkt smärtstillande och så i vissa fall, onaturlig verkning av hoven+boxvila. En häst ska ha så naturliga hovar som möjligt (så som en vildhäst nöter ner sina) och boxvila tär på en häst, spec instängd i ett stall! Slå på skor kan i många fall skada mer än göra nytta!

Men forskning är dyrt! Ett skott i pannan är det som är utvägen för ett djur. Tänk om en människa fick fång, då skulle snart stort forskningsteam vara insatt och miljarder får det kosta!

Världen är som den är, jag älskar djur!


Leave a Reply

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Blogroll

A few highly recommended websites...